Fluiten bij Avanti


Algemene informatie en afspraken

W.M.H.C. Avanti en de KNHB verwachten dat ieder lid vanaf 12 jaar beschikbaar is als spelbegeleider (jongste jeugd) of scheidsrechter. Daarnaast is de algemene regel dat leden van 16 jaar en ouder over een scheidsrechterskaart moeten beschikken.

  • Leden vanaf 12 jaar (zonder kaart) kunnen worden ingedeeld als spelbegeleider bij wedstrijden van de jongste jeugd van O8  & O9 (3- en 6-tallen).
  • Leden vanaf 14 jaar (zonder kaart) kunnen worden ingedeeld als spelbegeleider bij wedstrijden van de O8, O9 & O10 (3-, 6 en 8-tallen).
  • Leden vanaf 16 jaar (met scheidsrechterskaart) kunnen worden ingedeeld als scheidsrechter bij alle wedstrijden.


Bij het indelen wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de ervaring van een scheidsrechter (of spelbegeleider). Daarnaast wordt er zoveel mogelijk geprobeerd minder ervaren scheidsrechters samen met wat meer ervaren scheidsrechters een wedstrijd te laten fluiten.

Om alles soepel te laten verlopen verwachten we dat je als spelbegeleider/scheidsrechter een kwartier voor aanvang van de wedstrijd aanwezig bent op de club.


Vergeet niet je eigen fluitje mee te nemen!

Heb je geen fluitje, of ben je jouw fluitje vergeten? Dan hebben we eventueel wegwerpfluitjes, maar deze zijn minder fijn.


Ik ben ingedeeld als scheidsrechter, maar ik ben verhinderd

Wanneer je verhinderd bent moet je zelf voor vervanging zorgen en dit doorgeven aan de scheidsrechterscommissie (scheidsrechtercommissie@wmhc-avanti.nl). Afmelden zonder vervanging is niet mogelijk!

Let op! Wanneer je een vervanger hebt geregeld, maar dit niet doorgeeft bestaat de kans dat je fluitbeurt niet genoteerd wordt en je opnieuw ingedeeld wordt.


Ik heb geen e-mail of sms gehad, dus ik wist niet dat ik moest fluiten
Wanneer je wordt ingedeeld als scheidsrechter ontvang je hierover ruim van tevoren een e-mail op het door jou opgegeven e-mailadres. Daarnaast ontvang je in de week dat je moet fluiten nog een herinneringsmail. Je bent zelf verantwoordelijk voor de juistheid van je e-mailadres en telefoonnummer (je kunt dit wijzigen wanneer je met je lidnummer en wachtwoord inlogt op de site van Avanti).

Om misverstanden uit te sluiten wordt daarnaast verwacht dat ieder lid vanaf de dinsdag voor het speelweekend in de Lisa-app kijkt om te zien of hij/zij voor dat weekend staat ingepland.


Ik heb een vervanger geregeld, maar deze is niet op komen dagen
De regel is dat degene die is ingedeeld verantwoordelijk is voor de vervanger. Als de vervanger niet komt opdagen kan het dus zo zijn dat jij alsnog een sanctie opgelegd krijgt.


Schorsing
Helaas komt het nog te vaak voor dat een scheidsrechter, of zijn/haar vervanger, niet of te laat komt opdagen voor een wedstrijd. Dit is erg vervelend voor de wedstrijdtafel en de verschillende teams! In dat geval zal de wedstrijdtafel dit dan ook doorgeven aan de scheidsrechterscommissie, deze zal de zaak vervolgens afhandelen volgens de regels zoals die zijn vastgelegd door het bestuur.

Concreet betekent niet op komen dagen:

  • 1e keer: een schorsing voor de eerstvolgende wedstrijd en het inhalen van de fluitbeurt.
  • 2e keer of vaker: bestuur bepaalt de straf.


Hoeveel wedstrijden moet ik per seizoen te fluiten?
Gezien het totale aantal thuiswedstrijden in combinatie met het beschikbare aantal scheidsrechters/spelbegeleiders moet je rekenen op 3 tot 4 wedstrijden per seizoen.

Vind je het leuk om te fluiten? Geef dit dan door aan de scheidsrechterscommissie. In overleg met jou kunnen ze je dan vaker indelen en je bij het fluiten begeleiden.


Zorg dat je na de wedstrijd het digitaal wedstrijdformulier invult
Nadat je een wedstrijd hebt gefloten moet je het digitale wedstrijdformulier invullen (bij O8, O9 en O10 hoeft dit niet, daar vullen de coaches het formulier in).
Ga via de wedstrijd in de Lisa-app naar het wedstrijdformulier (DWF) en vul de verificatiecode in die je voor die wedstrijd hebt ontvangen. Nadat je alles heb ingevuld kun je het formulier afronden en uitloggen. Het is belangrijk dat je het formulier zo snel mogelijk na de wedstrijd afrondt, omdat het wedstrijdsecretariaat dan alle uitslagen op tijd binnen heeft.


Spelregels

Spelbegeleiding Jongste Jeugd (3-tallen, 6-tallen, 8-tallen)
De speelregels voor de Jongste Jeugd vind je hieronder:


Spelregels (11-tallen)
De spelregels voor de 11-tallen vind je 
op de website van de KNHB.
Bekijk voor de belangrijkste spelregels én fluittips ook eens de video hieronder!


Share by: